תחום החינוך לגיל הרך, לגילאי לידה עד 6, נמצא לא מעט בכותרות בשנים האחרונות. הסיבות לכך רבות: החל מההבנה שהולכת ומתחדדת לפיה השנים הראשונות של הילדים הן המשמעותיות ביותר בעיצוב האישיות וההתפתחות החינוכית שלהם, דרך החשיבות של הכשרת נשות מקצוע לתחום החשוב והמאתגר של חינוך דור העתיד, וכלה בנושא התקציבים להכשרת נשות הצוות.
שוחחנו עם ד"ר ענת בן שבת, ראש החוג והמסלול לגיל הרך במכללה האקדמית בית ברל. בראיון מרתק היא מספרת על ההכשרה שהסטודנטיות לתואר ראשון ותעודת הוראה לגיל הרך עוברות אצלם, על ההזדמנות של הסטודנטיות לעבוד בגנים וללוות את הילדים בשנותיהם הראשונות, על התאמת המסלול לדינמיות המשתנה במדינת ישראל ועל המוקד הייחודי שנפתח השנה – 'ליווי הורים בתהליך החינוכי'.
"אנו מאמינים כי השקעה בגיל הרך היא השקעה בעתיד טוב יותר של החברה, והשקעה במחנכות ובמחנכי הגיל הרך, זו היא הדרך להשיג זאת", אומרת ד"ר בן שבת. " אנחנו שמים דגש על טיפוח מחנכות ומחנכי העתיד שהם בעלי תפיסה ערכית, שיש להם יכולות יזמות ומנהיגות, שיודעים להכיל והם בעלי אינטליגנציה רגשית שהיא חלק מהתפיסה החינוכית שלהם,. לשם כך אנו מציעים להם קורסים רלוונטיים, בשאיפה שהתכנים הנלמדים יתמכו בהמשך העשייה החינוכית בגנים".
הלמידה במסלול לגיל הרך, מתבצעת באמצעות הכשרה פדגוגית חדשנית, אשר מורכבת מסדנאות ומקורסים בשלושה מרכיבים עיקריים: לימודי חינוך, לימודי דיסציפלינה שכוללים דרכי הוראה בגיל הרך, והכשרה קלינית – הכשרה מעשית במסגרות חינוכיות בגילי לידה עד שש.
בשנה א' הסטודנטיות מתנסות במעונות היום לגילאי לידה עד שלוש. בשנים ב' ו-ג' הן מתנסות בגני עירייה לגילאי שלוש עד שש. "אנחנו נמצאים במאה ה-21 שבה גן הילדים לא מתנהל כמו שרובנו זוכרים מפעם", מדגישה ד"ר בן שבת. "הלמידה בגן מבוססת על למידה במרחבי למידה מגוונים, שזה כולל את הגן ומחוצה לו, את הקהילה ואת המרחב הווירטואלי".
היא מציינת שכיום מעודדים את הילדים להיות יותר שותפים ומעורבים. "אנחנו מתאימים את ההכשרה שלנו למודל הגן העתידי של האגף לגיל הרך במשרד החינוך. הגן העתידי מדבר על כך שעל מנת שהילדים יהיו מסוגלים לנווט בעולם בקלות בעולם משתנה, יש לצייד אותם בידע, במיומנויות ובערכים שיאפשרו להם להתנהל " ומציינת שהגן העתידי יאפשר לילדים ולצוות הגן לפתח וליצור את הגן הייחודי שלהם בהתאם למציאות המשתנה".הגננות מעודדות יצירת אינטראקציות מגוונות, מאפשרות בחירה של ילדים ושותפות בתכנון הלמידה".
איך ההכשרה נעשית בפועל?
"כשאנחנו מכשירות את מנהלת הגן, אנחנו רואות לנגד עינינו שני דברים עיקריים: מצד אחד התפתחות של ילדים בגילאי לידה עד שש ומצד השני טיפוח מנהלת הגן כמנהיגה. תחומי ההתפתחות הם מגוונים: התחום החושי-התנועתי – שמתייחס לאיך ילדים קולטים ומעבדים מידע, מגע בחומרים, הכנה לאחיזת עיפרון, טיפוס, ריצה ועוד. ההיבט הרגשי חברתי – כל מה שמשפיע על אינטראקציות איכותיות, מבחינה רגשית ואמפטיה לאחר. התחום הקוגניטיבי שכלי – כל תהליכי החשיבה, החקירה ואיסוף המידע. התחום השפתי תקשורתי – הבעה בעל פה, שיח, קריאת סיפור משותף ועוד. לצד זה, אנחנו מטפחים את מנהלת הגן שתהיה בעצמה מנהיגה, סוכנת שינוי, שתקדם יוזמות חינוכיות ושתתאים את עצמה לתרבות הקהילה שהגן פועל בה, שתהיה לה השקפת עולם ערכית, שתוכל להכיל את כל באי הגן על כל הצרכים הייחודים להם וכמובן שתכיר פדגוגיה חדשנית ומותאמת".
השנה, לאור ההבנה, שהקושי העיקרי שעובדי ההוראה נתקלים בו הוא התקשורת מול ההורים, החליטו במסלול לגיל הרך לפתוח מוקד ייחודי בשם 'ליווי הורים בתהליך החינוכי', שהוא חלק מתוכנית ההכשרה. ד"ר בן שבת מסבירה: "בשנים האחרונות ההורים מאוד מעורבים בכל מה שקורה בגן. יש להם דרישות וציפיות מהמערכת החינוכית שתדאג לכל צרכי החינוך של הילד והרבה פעמים, גננות בראשית דרכן, לא מסוגלות להתמודד עם האתגר הזה, כי זה דבר שקשה להתכונן אליו עד שלא פוגשים אותו באמת ותוכניות ההכשרה לרוב לא מפגישות את הסטודנטיות עם האתגר הזה. אני בחרתי כמיקוד במסלול לגיל הרך לתת לסטודנטיות העשרה וכלים פרקטיים לעבודה מקדמת עם הורי הילדים, בהובלת מרצות מקצועיות שזה תחום המומחיות שלהן. הסטודנטיות מקבלות שלושה קורסים שונים שמשלימים זה את זה ועוסקים בבניית קשר נכון עם ההורים והבנת הצד של ההורה, בהתאמה לתקופות מורכבות כמו זו שאנחנו נמצאים בה עכשיו. אני מאמינה שזה יכין את הבוגרות שלנו ליצירת קשר מקדם עם ההורים, להרגיש יותר נוח עם חוסר הוודאות שהן נתקלות בו ולבניית אקלים גן מיטבי".
הלימודים לתואר ראשון בחינוך לגיל הרך נמשכים ארבע שנים. במסגרת ההתנסות הקלינית, הסטודנטיות להוראה לגיל הרך, מתנסות בגנים שיש בהן גננות מכשירות, שעברו הכשרה בקורס גננות מכשירות במכללה האקדמית בית ברל ויודעות מה מצופה מהן, ואיך להכשיר את הסטודנטיות בצורה מיטבית ומומלצות על ידי הפיקוח. "ככה אנחנו מבטיחות שההכשרה מדייקת את הכלים איתם אנחנו רוצים שהן יסיימו את הלימודים", אומרת ד"ר בן שבת.
לאור המחסור בגננות ובנשות חינוך, לא מעט מהסטודנטיות של המכללה מתקבלות לעבודה בגן כבר במהלך הלימודים, בדרך כלל בשנה ג'. "אנחנו ממשיכות ללוות אותן גם בשנת העבודה וההתמחות", אומרת ד"ר בן שבת. "אנחנו מסייעות להן בהתנסות ומדריכות פדגוגיות שלנו מגיעות לראות אותן גם בגני העבודה שלהן כדי להקל וללוות אותם בתהליך הכניסה להוראה. כמובן שתמיד הבוגרות שלנו מוזמנות לשמור איתנו על קשר ולהמשיך לתואר שני וקורסי העשרה נוספים".
כמו כן, בשל המחסור בגננות, פתחו במכללה לפני כשנתיים, בשילוב השלטון המקומי, תכנית ייחודית לסייעות גני ילדים שרוצות להרחיב את ההכשרה שלהן ולהפוך לגננות. "הן לומדות אצלנו תכנית הכשרה לתואר ראשון ותעודת הוראה לגיל הרך", מסבירה ד"ר בן שבת. "זו תכנית שהיא מותאמת להן, מי שלמדה קורסי סייעות או קורסי מחנכות מטפלות, מקבלת פטורים מקורסים רלוונטיים בתכנית ההכשרה לתואר. אנחנו מתאימים כמובן את ימי הלימודים וההתנסות לימי העבודה שלהן ונמצאים בקשר עם הרשויות המקומיות שלהן. בשנה הרביעית מי שתבחר להיות גננת במשרד החינוך יכולה להיכנס לשנת סטאז' ולעבור אצלנו סדנת סטאז' במסגרת יחידת פורשים כנף'".
עם סיום הלימודים, בוגרי המסלול מקבלים תואר אקדמי ראשון – בוגר בהוראה (B.Ed) ותעודת הוראה לגן.
לפרטים נוספים: https://www.beitberl.ac.il/academic/gil-rach/
תגובות