צעירים רבים, בהם גם משפחות צעירות ומחפשי משרות, מגיעים לאזור השרון בתקווה למצוא דירה ראויה למגורים במחיר סביר. אולם, כך מתברר, צעירים ומחפשי דירות רבים באזור כפר סבא, רעננה והוד השרון נתקלים בדירות במצב תחזוקתי ירוד מצד אחד, ובמחירים גבוהים מצד שני, כאלה שלשוכר הדירה הממוצע נראים לא פרופורציונאליים לרמת הדירה.
נתחיל בגילוי נאות: אני ובעלי גרים בכפר סבא. אנחנו מצפים לילד ראשון והחלטנו לעזוב את דירתנו האהובה במרכז העיר, שרק לפני שנה נלחמנו כדי להשיג במחיר שפוי של 3,500 שקלים, כולל חשבונות, דירה שהתבררה כמציאה שכנראה לא הולכת לחזור בקרוב. כשהחלטנו למצוא דירה מעט גדולה יותר ומשופצת שתתאים לסטטוס החדש, כבר היינו מוכנים למאבק. ידענו שהיעד – דירת קרקע בכפר סבא או הוד השרון, שניים או שלושה חדרים עם חצר, משופצת ברמה סבירה, במחיר של עד 5,000 שקלים, הוא בלתי אפשרי. אחרי שראינו לא מעט דירות ויחידות דיור התייאשנו. אפילו שקלנו לשפץ את הדירה שאנחנו גרים בה היום על חשבוננו. בסוף מצאנו דירה, בהוד השרון, ורק אחרי שהסכמנו לחרוג מהתקציב שלנו. מצאנו דירת שלושה חדרים עם חצר ב־5,000 שקלים בלי חשבונות, ואחרי שהפעלנו מתווך.
לאחר מכן פרסמנו את הדירה שלנו להשכרה. צילמתי כמה תמונות של הבית והעליתי מודעה לקבוצת הפייסבוק "דירות מפה לאוזן, הוד השרון כפר סבא רעננה". לא עברו יותר מכמה שניות עד שהגיע הטלפון הראשון, מבין עשרות טלפונים והודעות שהגיעו בשעתיים הבאות ממחפשי דירות נואשים שמתחננים להגיע לראות את הדירה. חלקם אפילו אמרו שרוצים לסגור לפני שבכלל ראו. זוג שהיה במקרה באזור קפץ לראות את הדירה חמש דקות אחרי שהמודעה היתה באוויר, ואחריהם הגיעו תוך שעתיים בלבד עוד כמה זוגות ויחידים. הזוג הראשון שראה את הדירה זה גם הזוג שזכה בה, ואני נאלצתי לאכזב את כל האנשים שהמשיכו לפנות אלי.
מטבחים מתפרקים, צ'קים פתוחים
ואכן, משיחות עם מחפשי דירה, ומחיפוש דירות בקבוצות בפייסבוק ובאתרים שונים, נראה שיש קושי ממשי במציאת דירות "נורמליות" במחיר שפוי באזור. השיטוט שלנו כלל דירות בקומה רביעית בלי מעלית, מרתפים, יחידות דיור מחולקות, והמחירים לא זולים בכלל: 4,000 שקלים ויותר.
לפי מדד יד 2, מחיר השכירות הממוצע של דירת שלושה חדרים בכפר סבא בנובמבר 2017 הוא 3,748 שקלים. בהוד השרון 3,970 שקלים, ברעננה 4,152 שקלים, ובהרצליה 4,425 שקלים. הרבה פעמים המחירים האלה לא משקפים את המצב התחזוקתי של הדירה. בנוסף, בכפר סבא ובהוד השרון ניכר שיש הרבה יותר מחפשי דירות מאשר דירות פנויות, מה שכמובן מאפשר לבעלי הדירות אפשרות לדרוש סכום גבוה עבור הדירות, גם אם מצבן לעיתים ירוד.
אמנם חוק שכירות הוגנת (שיזמו חברי הכנסת סתיו שפיר ורועי פולקמן) אושר בחודש יולי האחרון בכנסת אך ככל הנראה לא רבים מבעלי הדירות להשכרה באזור מיישמים אותו. החוק מסדיר את היחסים שבין השוכר והמשכיר וקובע מהי דירה ראויה למגורים וכי על בעל הדירה למסור דירה בתנאים בסיסיים כמו למשל קיום מערכת ניקוז, מערכת חשמל ופתחי אוורור. בין השאר קובע החוק כי למשכיר מחויבות לתיקונים בדירה המוסדרת, וכן אחריות לתיקון פגמים כאשר החוק מאפשר לשוכר סעד עצמי, כלומר אפשרות להוריד את עלות התיקון משכר הדירה.
מלבד העובדה כי לא מעט מהדירות שראינו (וגם על פי סיפורים של זוגות אחרים) היו במצב תחזוקתי גרוע (מטבחים ישנים ומתפרקים, רטיבות ועובש, גינות מוזנחות, סדקים בקירות), גם הדרישות של בעלי הדירות הפכו נוקשות: כך למשל, על דירה בכפר סבא (5,000 שקל שכ"ד, 90 מ"ר) דורשים בעלי הבית שני ערבים, 20 אלף שקל בצ'ק ביטחון ועוד ארבעה צ'קים פתוחים לחברת החשמל, לאמישרגז, לעיריית כפר סבא ולתאגיד המים.
לא ממש מציאה
תמר ועידו, תושבי רעננה בני 26, מספרים שכבר מספר חודשים שהם מחפשים דירה ללא הצלחה. "בואי נגיד שהסטנדרטים שהתחלנו איתם ירדו די מהר", אומרת תמר, "כשיצאנו לדרך היו לנו שאיפות על איך הדירה תראה, ועם הזמן אנחנו מוכנים להתפשר יותר ויותר. רק על המחיר אנחנו לא יכולים להתפשר, פשוט כי לא נצליח להחזיק את עצמנו בתשלום שכר דירה שהוא יותר מ־3,500 שקלים בחודש. אני עובדת בחנות, ובן זוגי סיים עכשיו ללמוד ועוד מחפש עבודה. אנחנו מחפשים דירת שני חדרים ברעננה או בכפר סבא. לא אכפת לנו איזו קומה, אם זה מרתף או יחידת דיור. באמת שיצאנו לדרך פתוחים להכל.
"התחלנו לחפש דירות בסוף ספטמבר ועד עכשיו אני חושבת שראינו יותר מ־20 דירות. במה לא נתקלנו: דירת מרתף עם עובש, דירה מחולקת שהשירותים משותפים עם יחידת דיור צמודה. דירות שהמטבח שלהן בגודל של כיור אמבטיה, מרצפות ישנות ושבורות בכל הבית ועוד. ראינו בכפר סבא יחידת דיור שבמודעה נכתב שהיא שני חדרים ו־50 מ"ר, ולמעשה היה מדובר בחדר אחד עם מדפים באמצע שהופכים אותו כאילו לשני חדרים וגודל שלא עולה על 35 מ"ר. בעלי הדירות כותבים משהו אחד ואז כשמגיעים למקום מגלים משהו אחר. כל דירה שעל הנייר נשמעת כמו מציאה מהר מאוד מתבררת כחתול בשק".
בטח יש דירות טובות.
"דירה שהיא באמת מציאה נחטפת תוך דקות, כך שלמי שעובד או שיש לו סדר יום, אין סיכוי. ראינו למשל בית פרטי ברחוב בן גוריון בכפר סבא. שלושה חדרים, 100 מ"ר, והמחיר 3,900 שקלים. זה מעל התקציב שלנו, אבל נשמע כמו מציאה והחלטנו לראות. כשהגענו למקום התברר שהבית נמצא בתוך אתר בניה ממש. מסביבו בונים שני בנייני מגורים, הכל בחוץ מלא אבק, וגם הבניין שבו נמצאת הדירה מיועד לבניה וניתן לשכור אותו לשנה בלבד. זה באמת מקום שאי אפשר לגור בו. למזלנו שנינו עוד גרים אצל ההורים כך שאנחנו לא בלחץ לעבור, אבל גם זה לא פשוט ואנחנו כבר ממש מיואשים".
מי משלם למתווכים
אחד הסעיפים בחוק שכירות הוגנת עוסק בתשלום דמי תיווך. דמי תיווך הם תשלום חד פעמי של שכר דירה אחד למתווך, שחל עד כה על המשכיר. החוק החדש אמור להקל על השוכרים בכך שהוא קובע שמעתה מי שישלם למתווכים את העמלה הם בעלי הדירות, שהם למעשה אלו ששכרו את שרותי התיווך. אולם משיחות של מחפשי זוגות צעירים עם מתווכים בשרון נראה שיש פירצה בחוק. כאשר מתקשרים הזוגות הצעירים למשרדי התיווך לגבי דירה שפרסמו ושואלים על החוק החדש תשובתם היא בגלל שהם אלה שהתקשרו ופנו למתווך, דמי התיווך מוטלים עליהם.
"אנחנו מראש ויתרנו על דירות שראינו שהם מתיווך, למרות החוק החדש, כי ידענו שהוא לא באמת שינה את המצב", מספרת רופאה תושבת חיפה, שהיא ובן זוגה מתחילים סטאז' בבית החולים מאיר ומחפשים דירה באזור, "ראינו תגובות של מתווכים בקבוצות בפייסבוק, והבנו שבגלל שאנחנו מתקשרים אליהם אז אנחנו אלו שמשלמים.
"גרנו בחיפה חמש שנים, ולא היינו בשוק הדירות כמה שנים. היינו קצת בהלם. התחלנו לחפש דירה לפני כמה חודשים, הצטרפנו לקבוצות פייסבוק ואנחנו בודקים כמובן גם ביד 2, מחפשים משהו רלוונטי לתאריך שלנו, בתחילת ינואר. לפני חודשיים התחלנו להגיע לאזור – כפר סבא, הוד השרון ומושבים בסביבה, כדי לראות דירות. ראינו בסביבות 15 דירות. בגלל שאנחנו לא מקומיים לא כל כך הכרנו את האזורים ומה טוב יותר או פחות. עם החיפוש התאפסנו על כיוון ומיקום. כל פעם שאנחנו מגיעים זה דורש ארגון ונסיעה, זה לא לקפוץ בקטנה. אנחנו מנסים לראות כמה שיותר דירות בכל ביקור, ואנחנו רואים גם דירות שלא נשמעות להיט, וגם כאלה שמפורסמות בלי תמונות.
"הצבנו תקרה של עד 4,000 שקלים לשכר הדירה. בגלל התקציב הזה, הדירות שראינו הן דירות לא משופצות. לא ציפינו למשהו מזהיר, אבל זה היה מפתיע עד כמה זה גרוע. מטבחים ושירותים שלא שופצו משנות השבעים, כאלה דברים. יש תחושה של ביקוש גבוה וכל דירה נורמלית נלקחת ממש מהר. היו פעמים שיצאנו מהצפון, עברנו את כל הפקקים, וכשהגענו למרכז התקשרתי לדירה ואמרו שהיא כבר נלקחה".
תגובות