הנה משהו שלא ידעתם על כפר סבא: מסתבר שמספר התושבים בה שווה למספר המטרים הרבועים הכולל של שטחי המסחר בחמשת הקניונים בעיר – 108 אלף. במילים אחרות, על כל תושב בעיר יש מטר רבוע בנוי של קניון. לא מאמינים? הנה המספרים: בקניונים בכפר סבא 80,749 מ"ר שכוללים בין השאר חנויות אופנה, מסעדות, בתי קפה, מתחמי קולנוע ועוד ועוד. 28,137 מ"ר נוספים, כלומר 28 דונם נוספים של שטחי מסחר בקניונים אושרו, אבל טרם נבנו. בסך הכל, 108,887 אלף מ"ר, בדיוק כמו מספר התושבים בעיר בשנת 2017.
את הנתונים האלה חשפה עיריית כפר סבא בישיבת מועצת העיר לפני כשבועיים, בעקבות שאילתה שהעלה חבר האופוזיציה ממרצ עילאי הרסגור הנדין. בישיבה שהתקיימה הזכיר הרסגור הנדין את שני המתחמים המסחריים הנוספים המתוכננים בעיר – קניון "צים סנטר" באיזור התעשייה החדש במזרח העיר, והמתחם המסחרי של לוינשטיין בשכונה הירוקה – ובנשימה אחת גם את דעיכת חיי המסחר במרכז העיר ובמיוחד ברחוב ויצמן.
הרסגור שאל – "מה ההיגיון בהוספת שטחי מסחר שסביר להניח שיהפכו ל'פילים לבנים'?". בתגובה, ענתה העירייה כי "שטחי המסחר בכפר סבא, הפזורים ברחבי העיר, הינם בעלי אופי ייחודי בהתאם לאזור בו הם ממוקמים", וכי "העירייה פועלת למשיכת עסקים לעיר לטובת פיתוח העיר וחיזוק האיתנות הפיננסית שלה".
"הניסיון המצטבר בשנים האחרונות בארץ ובעולם מראה שלא ניתן להמשיך לבנות עוד ועוד קניונים ללא הגבלה", אומר השבוע הרסגור הנדין, "בארצות הברית יש נפילה במספר הקניונים, וכך גם בארץ, בערים כמו ראשון לציון בהן נבנה מספר גדול של קניונים שהופכים בזה אחר זה לפילים לבנים. ריבוי הקניונים גם מחסל את מרכז העיר, הופך אותו למוזנח ופוגע בעסקים המקומיים. כפר סבא, כמו ערים אחרות בישראל, לא רק שלא נערכת לתופעת נטישת הקניונים אלא מוסיפה עוד ועוד קניונים חדשים, שברור לכל בר דעת שלא כולם יחזיקו מעמד.
"מי שמאשר הקמת קניונים חדשים ללא חשבון אינו מבין בתכנון עירוני ואינו רואה את הנולד. המדיניות הזאת חובבנית ורעה לכפר סבא. עיר חיה ונושמת זקוקה למרכז עיר חי ומתפקד, למבנים שבהם יהיה שימוש למשך שנים רבות ולאפשרות לערוך קניות מבלי להגביר את מספר הנסיעות ברכב הפרטי. אני מציע לחברי מועצת העיר לבקר בראשון לציון ולראות את ההזנחה של הפילים הלבנים שנותרו ללא שימוש. כפר סבא אינה זקוקה לעוד קניונים, אלא להייטק ולמקומות תעסוקה. אלה גם יספקו הכנסה מארנונה וגם ישתלבו באופן בריא ונכון במרקם העירוני. זהו תכנון אחראי".
מהעירייה נמסר בתגובה: "שטחי המסחר העתידיים להיבנות בעיר הינם מתוקף תכניות בניין עיר מאושרות. נציין כי מדובר בשטחים פרטיים אשר בתוקף אותן תכניות, ובעלי הקרקעות יכולים לממש זכותם ולבנות עליהן נכס המותר על פי אותן תכניות. לא מדובר בתוספת שטחים שאושרו כעת".
"כל שנה נפתח קניון"
אז האם יש יותר מדי שטחי מסחר בכפר סבא? סיבוב שערכנו השבוע במרכז העיר ובין הקניונים, מנסה לענות על השאלה. בעיר פועלים כיום חמישה קניונים במיקומים שונים: קניון ערים הוותיק שנפתח במרכז העיר ב־1994, קניון G באיזור התעשייה, קניון כפר סבא הירוקה וה־B סנטר בשכונה הירוקה ומתחם אושילנד בעתיר ידע. כאמור שניים נוספים בתכנון – קניון צים סנטר באזור התעשייה החדש ומתחם מסחרי גדול נוסף בשכונה הירוקה הדרומית. לאלה מתווסף כאמור שטח מסחרי מרכזי, אזור מרכז העיר, ובעיקר רחוב ויצמן.
בעבר פעלו בויצמן חנויות מותגים, מסעדות ובתי קפה רבים לכל אורכו, אך כיום התמונה שונה למדי, ואין חולק על כך שעם פתיחת הקניונים בעיר החל רחוב ויצמן לאבד מזוהרו. בסיבוב השבוע נספרו רק בחלק הרחוב שבין רחוב רוטשילד לתחנה המרכזית, חמש חנויות ריקות. חלקן חנויות חדשות שלא נכנסו אליהן שוכרים מעולם. גם מתחם חצר השוק, פרויקט מסחרי של העירייה במתחם השוק העירוני, לא מתרומם ולאחרונה נסגר בו בית קפה וסניף של פיצת עגבניה, חנויות שעדיין עומדות ריקות.
"פעם כולם היו באים למרכז העיר אבל היום זה כבר לא ככה", מספר בעלים של חנות בגדים ברחוב ויצמן, "הצעירים הולכים למתחמים הגדולים והמפוארים, וכאן נשארו רק האנשים שלא יכולים להגיע לשם, כמו זקנים או ילדים קטנים שהכסף הגדול לא נמצא אצלם. העירייה לא מטפחת את המרכז, מעודדת פתיחת מתחמי קניות נוספים בעיר ורואים את התוצאות בשטח".
יש תוכניות לפתיחת שני מתחמים חדשים.
"אני לא מופתע. אני כבר רגיל לזה שכל שנה נפתח כאן קניון נוסף".
"יותר מדי תחרות"
קניון ערים כפר סבא נפתח בשנת 1994 ברחוב ויצמן במרכז העיר ויש בו 13 אלף מ"ר של שטחי מסחר הכוללים מסעדות, בתי קפה, סופרמרקט שכונתי וחנויות אופנה עם מותגים כמו ברשקה, פוקס, פול אנד בר ועוד. עד שנת 2009, אז נפתח המתחרה הגדול ממזרח, קניון G, היה ערים בין הקניונים המובילים בארץ, ועל פי העיתון גלובס גם היה במצב של 100 אחוז תפוסה.
כיום ברחבי הקניון עומדות חמש חנויות לא מאוכלסות. "יש יותר מידי תחרות", אומר מוכר בחנות בקניון, "כל שנה נפתח כאן עוד קניון, ועם כל זה שקניון ערים ותיק והמיקום שלו הכי מרכזי שיש, הוא הראשון שנפגע מזה. חבל, כי אני זוכר את הקניון כמשהו אחר לגמרי כשהייתי ילד. אפשר להגיד שגדלתי כאן, ומצער לראות את המצב הנוכחי".
מתחם הקולנוע הוותיק שפעל בקניון נסגר לפני שנתיים, והקניון מנסה למצוא פתרונות לשימוש שטחי המסחר שנשארו. לפני כשנה הקניון השיק בקומת המרתף מתחם הופעות ואירועים, מועדון "יול" של אורי בן נון, אולם המתחם נסגר לפני כחצי שנה וכעת אין למקום שום שימוש. בימים אלה, במקום שבו פעל קולנוע גיל, אמור להיפתח סניף של רשת הביגוד זברה.
מנהלת יחסי הציבור של הקניון, הלן שי, איך הנהלת הקניון מתמודדת עם התחרות הגוברת בין הקניונים בעיר?
"קניון ערים הינו הקניון הוותיק בכפר סבא. מיקומו וייחודו מייצרים חווית קנייה ובילוי שונה וייחודית משאר המתחמים האחרים בסביבה. הנהלת הקניון פועלת באופן רציף לייצר ערך מוסף לקהל ולהציע חידושים ושינויים בהתאם להתפתחויות בתחום והעדפות המבקרים. בין היתר מציע קניון ערים מבחר יוצא דופן של בתי קפה ומסעדות, מותגים מובילים, אירועי מוזיקה, שווקי אוכל וירידי אמנים וכן אירועים רבים לילדים כגון הצגות, סדנאות, פסטיבלים וכדומה".
לא נראו חנויות פנויות
קניון G נפתח בשנת 2009 באזור התעשייה בעיר, ויש בו יותר מ־32 אלף מ"ר של שטחי מסחר. הוא בנוי על שטח של כ־50 דונם, הכוללים קומפלקס בתי קולנוע מבית סינמה סיטי, משחקייה, באולינג, בר אירי, מסעדות, בתי קפה וחנויות אופנה של מותגים מובילים כמו מנגו, זארה, h&m, נייקי ועוד. בדירוג הקניונים השנתי של העיתון דה מרקר וצ'מנסקי בן שחר, הוא דורג במקום השני בין הפאואר סנטרים (מתחמים פתוחים) בישראל. בסיבוב במתחם השבוע לא נראו חנויות פנויות. בנוסף, כפי שפורסם כאן בצומת השרון, מפעל המים כפר סבא וחברת גזית גלוב ישראל, הבעלים של קניון G, קרובים לחתימה על הסכם מכירת קרקע של המפעל, סמוך לקניון, לצורך הרחבת הקניון והקמת מבנה ובו 10,000 מ"ר של מסחר ומשרדים.
"קניון G כפר סבא נמצא בצמיחה מתמדת והוא ב־100 אחוז תפוסה", אומר מנהל יחסי הציבור של הקניון, איתן אטיאס, "השנה הצטרפו לקניון G כפר סבא מותגים חדשים כמו חנות קונספט של המותג אדידס אוריגינלס, שמו – הקונדיטוריה, MAC, עד העצם, FUN CITY, אירוקה, מאפה נאמן, בנא משקאות, הבר התל אביבי המוביל ביר גרדן, פלאג אין, סולתם, סקרה, טבע נאות".
יש תוכניות להקים מרכזים מסחריים נוספים בעיר.
"הדרך של הקניון להתמודד עם תחרות קיימת וצפויה היא להיות הכי טוב והכי מקצועי. לייצר חווית קניה נעימה, נוחה ומרגשת ללקוחות".
"יותר עבודה בסופי שבוע"
מתחם אושילנד, שבאזור התעשייה עתיר ידע, נפתח ביולי 2016. בהקמתו הושקעו כ-300 מיליון שקל והוא מכיל כ־17 אלף מ"ר של שטחי מסחר, ובין השאר קומפלקס בתי קולנוע מבית גלובוס מקס, מסעדות ובתי קפה, שוק אוכל מקורה, פארק חיצוני לילדים וחנויות אופנה עם מותגים כמו קסטרו, הודיס, קרולינה למקה,h&o ועוד. המתחם פועל בכל ימות השבוע, כולל בשבת, דבר שגרם למחאות רבות מצד הסוחרים במרכז העיר שטענו לפגיעה בפרנסתם בעקבות פתיחת המתחם בשבת.
בקומת הכניסה עמדו השבוע ארבע חנויות ריקות, ובמתחם האושימרקט שמונה דוכנים היו סגורים. בקומה השנייה, במקום שבו פעלה בעבר מסעדת ניין בורגר, עומדת החנות ריקה. גם דוכן מיצים בקומה השניה נסגר לאחרונה.
"יש יותר עבודה בחגים ובסופי שבוע", אומרת מוכרת באחת החנויות. בעלים של דוכן בקניון הוסיף: "הקניון עובר המון שינויים, הרבה חנויות נסגרו ומנסים להביא דברים חדשים. בסופי שבוע יש יותר עבודה ושבת זה היום הכי חזק, אין ספק. שישי הוא בסדר. בחמישי, לקראת הערב, יש יותר עבודה. עד שתהיה עליה ייקח זמן. כרגע הגעתי להסכם עם הקניון לפיו אני משלם עשרה אחוז מהמחזור בכל חודש, במקום שכירות. לדעתי כך פועלות גם רוב החנויות כאן. הנוהל הזה נכנס חצי שנה אחרי הפתיחה".
גורם בהנהלת הקניון אמר לצומת השרון: "אושילנד אמנם נמצא בתחילת דרכו, לכן ישנו תהליך טבעי של בניית מותג ושינוי הרגלי צריכה, אך על פי הנתונים והעליה במספר המבקרים הוא נמצא בדרך הנכונה".
מה התכניות שלכם לעתיד שבו יהיו שבעה קניונים בעיר?
"אושילנד שונה במהותו מהמרכזים האחרים באזור. בכוונתו להמשיך למתג ולמצב את אושילנד כמתחם הבידור הבילוי והקניות של אזור השרון לכל המשפחה. בחודשים הקרובים צפויים להיחשף מספר מהלכים שיבדלו את אושלינד מול מתחריו וידגישו את אופיו הייחודי".
הביצועים תואמים את הציפיות
קניון כפר סבא הירוקה נפתח ב־2015 בשכונה הירוקה בכפר סבא, סמוך לצומת רעננה צפון. יש בו 14,100 שטחי מסחר הכוללים סופרמרקט ענק של שופרסל דיל, מסעדות ובתי קפה, מרפאות של כללית, מכבי ומאוחדת, חנויות אופנה ועוד. בנוסף, מעל הקניון בנוי בניין משרדים בעל 16 קומות המורכב ממשרדי הייטק, רפואה ומקצועות חופשיים.
השבוע עמדו בקומה הראשונה בקניון שתי חנויות ריקות, בקומה השנייה חמש. מתוכן, סניף בנק לאומי שנסגר ומסעדת השניצליה שנסגרה ומאז לא נכנס שוכר במקומה. הקניון הוא מתחם קניות פתוח, ללא גג, ולפני כשנה הודיעה הנהלת הקניון על תחילת עבודות להקמת גג זכוכית מעל השטחים הפתוחים של הקניון. "הקניון הוא קניון שכונתי, באים לכאן אנשים מהשכונה שרוצים לעשות קנייה ופחות אנשים מזדמנים מהרחוב", מספרת מוכרת במותג אופנה מוביל בקניון, "בבוקר ובצהריים מת כאן בדרך כלל, בערב יש התעוררות. אין חוקים בקניון הזה. אני מקווה שעכשיו יותר חנויות ירצו להיכנס לכאן, בעקבות הגג. לקניון יש פוטנציאל לא ממומש".
"בשעה שענף הקמעונאות עובר תקופה מאתגרת, העוברת על כל המשק במדינת ישראל, ביצועי הקניון תואמים את הציפיות הריאליות מהשוק הקמעונאי נכון להיום. אחוז התפוסה הינו כ־95 אחוז נכון לעכשיו, עם מחיר ממוצע של 170-150 שקל למ"ר", אומר גורם בכיר בהנהלת הקניון, "הקהל הישראלי אוהב קורת גג. על כן, וכחלק מהרצון שלנו להיענות להעדפת קהל המבקרים הנאמן שלנו, יצאנו למהלך ראשון וייחודי מסוגו בישראל של בניית קירוי זכוכית שקוף. השקענו בתהליך הקירוי יותר מ־20 מיליון שקל. השקעה זו מבטאת את האמון שלנו בפרויקט הייחודי לטווח של שנים רבות קדימה".
מה לגבי פתיחת המתחמים הנוספים בעיר?
"השוק רווי והגיע למיצוי המקסימלי הרצוי, ועל כן מבחינתנו הקניונים האחרים באיזור אינם מהווים תחרות אלא בעיקר משלימים זה את זה. מאחר ואכן קיים ריבוי קניונים ומרכזים מסחריים באזור, וכל אדם בעל זכויות רשאי לממש את זכויותיו בקרקע, ראוי כי גורם בכיר שהאזור נמצא תחום אחריותו ייתן את הדעת על מה קורה בעיר".
"לא מספיק מכירים את המתחם"
במתחם B סנטר שבשכונה הירוקה הצפונית כ־4,500 מ"ר של שטחי מסחר: סופרמרקט, משחקייה, מרפאות מכבי, בית מרקחת, בתי קפה ומסעדות וחנויות כגון סטימצקי, מיש-מיש, פרחי קליפורניה ועוד. מדובר במתחם שכונתי וקטן ביחס לקניונים האחרים, אבל בסיבוב במקום השבוע נספרו כמה חנויות ריקות. "האמת, אני לא מבינה למה בנו את המתחם הזה שנמצא מטר מהקניון", מספרת מוכרת באחת החנויות, "כמה קניונים יכולים להיות בכפר סבא? זה ממש מוגזם. יש פה מקומות נחמדים כמו בתי קפה ומאפיה, אבל עדיין הסניף שלנו בערים עובד הרבה יותר טוב לעומתנו. לא מספיק מכירים את המתחם". מוכר אחר אמר: "בשישי-שבת יש יותר עבודה. אבל במהלך השבוע הרבה פחות".
בהנהלת המתחם ביקשו לא להתייחס לדברים.
האאוטלט והקניון שמול הקניון
כפי שסיפרנו בתחילת הכתבה, בעתיד מתוכננים לקום בכפר סבא שני מתחמים מסחריים גדולים נוספים: האחד הוא מתחם צים סנטר, שאמור לקום באזור התעשייה החדש 50 שבמזרח כפר סבא. שטח המסחר בו צפוי להיות כ־28 אלף מ"ר, והוא יכלול כ-90 חנויות. לפי פרסומים, המתחם ימותג כקניון אאוטלט, וכך הוא עשוי לבדל עצמו מהמתחרים בעיר. מיקומו, סמוך ל־G ולאושילנד ייצור משולש של שלושה מתחמים מסחריים גדולים בתא שטח קטן.
מתחם נוסף מתוכנן הוא מרכז לוינשטיין, בשכונה הירוקה הדרומית, שלפי התכנון ישתרע על שטח של כ־20 אלף מ"ר ויכלול שטחי מסחר, מרפאות ומשרדים. החברה הציבה שלט המבשר על הקמת המתחם ממש מול קניון כפר סבא הירוקה, אולם העבודות טרם החלו.
למה נכשלה הממשלה בטיפול בקורונה (השערות, לא עובדות)? | Intellect or Insanity | יהונתן קלינגר
[…] רק התרבות גדולה מדי. גם הצרכנות. בנו יותר מדי קניונים, הרבה יותר מדי. הקניונים הרגו את חנויות הרחוב, והאינטרנט הרג את […]