"בג'לג'וליה יש עשרות אתרי פסולת פיראטיים. חלקם בתוך הכפר, חלקם בפאתי הכפר. יש אתרים שנמצאים במרחק של מטרים ספורים מבתי מגורים", כך אומר יניב בלייכר (42), נשוי ואב לשני ילדים, תושב שכונת האוניברסיטה, מהנדס מערכות תקשורת במקצועו ומראשי קבוצת המחאה "אזרחים למען אוויר נקי". השבוע יצא בלייכר לסיור בג'לג'וליה השכנה, ואי אפשר להתעלם מהממצאים שהוא הביא משם. "זה קורה בג'לג'וליה עקב מספר גורמים", הוא אומר, "וזה קודם כל פינוי פסולת לקוי ובכך אני מאשים את הרשות המקומית. דבר נוסף הוא שאין פיקוח, יש מפקח אחד על אזור עצום ומאות אלפי תושבים. כמו כן יש חוסר מודעות של התושבים עצמם לנזקים ולסכנות. לרשות המקומית יש סמכות בחוק לאכוף את העבירות הללו, אולם אין לה חובה כי זו רשות קטנה".
לדבריו, השריפות פוגעות באיכות חייהם של תושבי האזור, גורמות לתסמינים רפואיים כגון קשיי נשימה וגירויים בעור, ומסכנות את בריאותם של תושבי האזור, בכפר סבא, בג'לג'וליה וביישובים נוספים. חלק מהחומרים הנפלטים לאוויר ידועים כמסרטנים וכגורמים לנזקים בלתי הפיכים למערכת הנשימה. "אין לי מושג איך תושבי ג'לג'וליה מגיבים לעניין. אבל אני יכול להגיד לך שפעם קודמת שהייתי שם ראיתי שריפה באמצע הרחוב והגיע אחד התושבים שזה קרה ליד העסק שלו והוא הגיב בכעס גדול. אני מניח שהם לא מרוצים מהמצב".
אז איך פותרים את הבעיה הזו? בלייכר מסביר כי דבר ראשון צריך לדאוג לפינוי הפסולת, ומכיוון שג'לג'וליה לא יכולה לעשות זאת בעצמה, המדינה חייבת לסייע לה בעניין. דבר שני, יש צורך להגביר את האכיפה ולחלק קנסות לעבריינים ששורפים את הפסולת. וכמובן, בטווח הארוך להשקיע בהסברה ובחינוך עבור בני הנוער.
בלייכר מוסיף: "המצב בג'לג'וליה הוא החמור ביותר באזור, אך לצערי זה קורה גם ביישובים יהודיים כמו הוד השרון וכפר סבא".
מהמשרד להגנת הסביבה נמסר בתגובה: "שריפת הפסולת בשטחים פתוחים מהווה מכת מדינה, כאשר מקור המפגע בהשלכה ושריפת פסולת בשטחים פתוחים ובשטחים חקלאיים, הגורמת לזיהום אוויר ומטרדי ריח לאוכלוסייה. המשרד להגנת הסביבה מקיים בשבועות האחרונים פעילות ממוקדת לפיקוח ואכיפה במרחב השרון והמשולש הדרומי, לרבות סיורי פיקוח, שימוש באמצעי חישה, ביצוע תצפיות, ואיסוף ראיות להמשך אכיפה מנהלית ופלילית כנגד מעורבים ביצירת המפגעים.
"לאור החשיבות שהמשרד רואה במניעת השריפות באזור השרון והמשולש הדרומי, הוא מוביל תוכנית פעולה ממוקדת למניעה וצמצום מפגעי שריפות פסולת באזור השרון. התוכנית כוללת טיפול ממוקד באתרים קבועים; חיזוק מערך הפיקוח הקיים וגיוס כוח אדם ייעודי; פינוי מצבורי פסולת לפני שריפה וכן שיתוף הציבור. בנוסף לפעילות האזורית בשרון ובמשולש הדרומי, המשרד מקדם בימים אלה תוכנית לאומית למניעה, טיפול ואכיפה של מפגעי שריפות בשטחים פתוחים ותוכנית למיגור תופעת הזיהום חוצה הגבולות – מתוך הבנה כי רק פעילות נמרצת ומלאה שתטפל בכלל מקורות הזיהום והמפגעים, תביא לשיפור משמעותי במצב הסביבתי. בנוסף, בוחן המשרד שינוי כלים חקיקתיים ואכיפתיים לנושא השריפות בשטחים פתוחים בשטחי ישראל בכלל".
מהמועצה המקומית ג'לג'וליה נמסר:
ראשית יש להתקומם על הקביעה של מר יניב בלייכר "כמו כן, קיימת חוסר מודעות של התושבים עצמם לנזקים ולסכנות". מאיפה הוא בטוח שתושבי ג'לג'וליה לא מודעים לאיכות האוויר ולאיכות החיים???!!!!
"לגופו של עניין: המועצה המקומית ג'לג'וליה כרשות מפנה אשפה ביתית, גזם, ריהוט וכל סוגי וזרמי האשפה הביתית הנוספים.רק לסבר את האוזן, תקציב פינוי האשפה הנו כמחצית מסכום הארנונה שהמועצה גובה. בקשר להשלכות פסולת מסביב ליישוב, מדובר בעיקר בפסולת בניין ופסולת תעשייתית, שחלק גדול מההשלכות הן מחוץ ליישוב. המועצה פעלה להתקנת מצלמות על מנת לנסות ולאתר את משליכי האשפה, פעלה לחסימת הגישה לחלק מהאתרים, ונקטה בעוד פעולות על מנת לשמור על איכות החיים של תושבי הכפר, בין היתר המועצה נמצאת בשלבים מתקדמים בחקיקת חוקי עזר אשר אמורים לתת לה כלים משפטיים לטיפול במשליכי פסולת עבריינים.
המועצה בשיתוף המשרד להגנת הסביבה עורכת מידי תקופה מבצע מקיף לפינוי האשפה מהשטחים הפתוחים.
"זה המקום לציין שנושא האכיפה נמצא בידי המשרד להגנת הסביבה ואיגוד ערים לאיכות הסביבה המשולש הדרומי, ופקח אחד מטעמם עורך סיור פעם בשבוע ביישוב ומסביב לו. בישיבות של נציגי המועצה עם נציגי המשרד והאיגוד תמיד עולה הדרישה להגברת האכיפה והוספת תקנים, ולנקיטת פעולות גם בלילות. בנוסף המועצה יזמה חידוש היתר לתחנת מעבר שהיית קיימת בעבר, אולם וועדת התכנון לא אישרה את בקשת המועצה. הקמת תחנת מעבר עשויה לדעת המועצה להפחית את התופעה. יש לציין שחלק גדול מהשטחים בהם מושלכת אשפה אינם בתחום שיפוט מ.מ. ג'לג'וליה, אלא בתחום שיפוט מ.א. דרום השרון, על אף היות שטחים אלו צמודים לבתי התושבים (גם חלק מהבתים של ג'לג'וליה הם בשטח שיפוט דרום השרון), על כן מ.מ. ג'לג'וליה לא יכולה לפעול מבחינה משפטית בשטחים אלו, על אף שהניזוקים העיקריים והישירים הם תושבי ג'לג'וליה.
"מר בלייכר מודה בסיפא של מאמרו שהבעיה היא אזורית ולא מיוחדת לג'לג'וליה, ושבכל שטח פתוח יש השלכת פסולת, לכן הטיפול צריך להיות ברמה הארצית".
תגובות