הגל החמישי בעיצומו, תחלואת הקורונה שוברת שיאים עם עשרות אלפי מאומתים ביום ומאות אלפי מבודדים, והעסקים הקטנים שוב מוצאים עצמם בצומת דרכים בלתי אפשרית למודי ניסיון מהתנהלות של קרוב לשנתיים לצד המגפה, הם מדברים על הפחדים הגדולים, הניסיונות לצלוח את הגל הנוכחי עם הראש מעל המים ואיך הם היו מנהלים את המשבר, לו רק היו שואלים אותם. בשורה התחתונה, הם אומרים – תנו לנו לעבוד ואל תקשו עלינו. אלו הפנים שמאחורי החנויות הקטנות.
"כמו איזה חלום רע"
פיצה לה קאפה, כפר סבא: השף מורן מירלמן בחר לפתוח פיצה-בר במרכז בכפר סבא רק לפני חודשיים. הוא לא חשב שלפניו עוד גל קורונה, בטח לא במימדים כאלה. יחד עם שותפו טל חיימוביץ הם שינסו מותניים ולא מתכוונים לתת לקושי לנצח. מורן מדבר על קושי בגיוס עובדים, הבדלים בתנועת הלקוחות ולא מתבייש לחשוב קדימה.
איפה פוגש אותך גל הקורונה הנוכחי?
"הזיה אחת גדולה, כמו איזה חלום רע. עובדים חולים, עובדים מבודדים. יש לי חמישה עובדים, שניים מהם חולים. אנחנו מנסים לגייס, אבל לא באמת רוצים לבוא לעבוד, כי קשה למצוא עובדים טובים. רובם מגיעים ולא רוצים לעבוד קשה, נהיו מפונקים. החל״ת שיבש את כולם. במקום לעבוד באופן מלא, אתה עובד חצאי ימים. פותחים רק בצהריים כי אין מספיק כח אדם".
ספר קצת על המקום?
"פיצה לה קאפה היא שילוב של פיצרייה ובר קטן עם משקאות אלכוהוליים בקטנה ובירה מהחבית. יש לנו גם סנדביצי'ם ופוקאצ'ות".
אתה מרגיש הבדל במכירות ובתנועת הלקוחות מאז שפתחתם לפני חודשיים?
"בהחלט. קודם כל, אין תנועה, הרחובות שוממים. באים אנשים, קונים, אוכלים, אבל יש ירידה דרסטית. זה בעיקר טייק אווי כרגע, לא יושבים בחוץ יותר מדי".
נערכתם למצב הזה בשוק?
"אתה לוקח בחשבון הכל, זה לא יאללה, פותחים עסק וזהו. ידענו שאנחנו פותחים בתקופה לא בריאה, אי ודאות אחד גדול. בשורה התחתונה אנחנו בסגר לא מוכרז".
אם אתה מייעץ לממשלה, מה היית מציע?
"צריך לקבל החלטות נכונות ולפצות את מי שצריך ולא לשלוף מהמותן. לא צריך להגיד שהעסקים במצב מצוין ולא מגיע להם כלום".
שר האוצר אומר שמקומות מלאים, מה דעתך?
"מקומות מפוצצים בדיוק לשעה ביום, זה לא מספיק לאף אחד. לדעתי, מציגים לנו מספרים שקריים".
מה אתה חושב על העתיד הקרוב? חושש?
"ברור שמתישהו זה ייגמר ומצב התחלואה ירד. אני והשותף שלי טל חיימוביץ בריצת מרתון, אנחנו לא חושבים על לסגור. סה"כ אנחנו מקבלים תגובות טובות מהקהל. העסק לא מרוויח עכשיו ובטח לא בתקופה הזו, אבל המצב סביר".
לפני הפיצריה, למורן היה קו חלוקה לפירות וירקות מיוחדים, אבל הגל השלישי של הקורונה הכריע אותו. "זה שבר אותי, זה היה הקש ששבר את גב הגמל. צריך לזכור, העסקים האלה תורמים למדינה, לעירייה ועוד. מספיק להקשות עלינו עם פתיחת עסקים. יש המון קשיים וביורוקרטיה".
מה למדת מהניסיון של הגלים הקודמים?
"שאי אפשר לסמוך על המדינה. בגלל החל"ת אנשים לא רוצים להגיע לעבודה".
אתם עושים מבצעים מיוחדים לרגל המצב?
"עושים happy hour ומבצעים על פיצה ובירה, יש ליין של די ג'יי מגניב שעושה אווירה טובה, אבל אין מספיק אנשים בחוץ. קשה להשתחרר מההיסטריה שמחדירים להם. זו תקופה מאוד מאתגרת שדורשת הרבה אורך רוח".
פיצה לה קאפה ויצמן 62 כפר סבא, מול קניון ערים. שעות פעילות: ראשון-חמישי 16:00-23:00, שישי 9:00-16:00, שבת 17:30-23:00
"לא צריך להפחיד את הציבור"
נעלי פאולה, רעננה: בחנות הנעליים PAOLA במרכזה של רעננה תמצאו עשרות דגמים מובילים של נעליים לנשים. גבי דהן פתח את המקום לפני שנה בעיצומה של הקורונה, כשבמקביל הוא מחזיק בחנות נעליים ותיקה בשם "צעד נבון" ביהוד.
החנות כבר התבססה ברעננה?
"אנחנו עדיין בשלבי קידום של החנות, לא קל על רקע הקורונה, שנה לא פשוטה, משתדלים לשווק את החנות בצורה הכי טובה".
מה מאפיין את נעלי פאולה?
"הרוב נעלי נשים, אבל יש לי גם דלפק בתוך המרכז המסחרי, ממוקם כמה צעדים מהחנות, שנקרא דלפק המבצעים. החנות נמצאת בפתח המרכז".
איך משפיע הגל הזה של הקורונה?
"זה בהחלט מורגש. יש פחות תנועה לתוך החנות, אנשים מפחדים. צריך לזכור שלפני שנתיים הכל היה סגור".
יש מבצעים מיוחדים?
"כל הזמן, לא רק עכשיו. יש לנו מעילים מצוינים ב-75 שקלים, פיג'מות לגברים ונשים בקופסת מתנה ב-35 שקלים".
מה דעתך על התנהלות המדינה במשבר הנוכחי?
"אני בעד שאם בן אדם נבחר – צריך לתת לו לעבוד. אני תומך בזה שלא עשו סגר, אבל לדעתי הממשלה מתחילה לעשות טעויות עכשיו, יש אצלם פרנויה ולחץ, צריך להרגיע, זה וירוס שצריך לעבור אותו".
מאיפה האומץ לפתוח עסק חדש בתוך הקורונה?
"אין הרבה הוצאות, שכירות נמוכה. היום רק המסעדות אולי מרוויחות כסף, החנויות ירדו משמעותית. בסופו של דבר דבר, נעלי פאולה זה מותג שאני מאמין בו שיצליח, אבל החשש מסגר קיים".
קיבלת עזרה מהמדינה בדרך?
"מעט מאוד, הייתי מצפה ליותר".
איך אתה היית מנהל את המשבר?
"קודם כל, לא מפחיד את הציבור, הייתי מאפשר יותר חופש תנועה".
נעלי פאולה, רחוב אחוזה 88, רעננה. שעות פעילות: א’-ה’ 19:00– 9:00 ו' עד 11:00
"יש פחות תנועה, אבל מרגיש שאנשים קונים יותר"
עוגעוגה, הרצליה: בית קפה קונדיטוריה שקיים 7 שנים, ברחוב ברנר 24 הרצליה הצעירה. מדובר בבית קפה קונדיטוריה בוטיקי בניהולו של אופיר פרישברג.
"מאחר שאנחנו בתוך שכונה, אז 90% מהלקוחות הם אותם לקוחות עם הרבה פרלמנטים בבוקר", מספר אופיר על אופי המקום.
איך שורדים כמעט שנתיים של קורונה?
"בגלל שאני מוכר לחמים, גבינות וחלב אז החריגו אותי בסגרים הראשונים והייתי פתוח. ובגלל שאני עסק קטן גם יותר קל לי לצמצם עלויות".
אתה חווה משהו שונה בגל הקורונה הנוכחי?
"כרגע עדיין לא, העסק עובד בסדר. אני לא אגיד שאני פורח ויש טירוף. כל עוד יש מזג אוויר נעים, אנשים יוצאים ובאים. אחרי הצהריים פחות באים, גם נהיה יותר קר, אבל אני די שורד את התקופה".
אין ירידה בכמות הלקוחות?
"יש פחות תנועה, אבל מרגיש שאנשים קונים יותר. יש לי סלי קנייה של לחמים, גבינות, עוגיות, עוגות. אנשים קונים כדי שיהיה להם לבית. זה פחות משמעותי אם יושבים פה או לוקחים הביתה".
קיים חשש מהלא נודע, מהחמרה במצב?
"חשש תמיד קיים, אתה די נזהר ונשמר, אבל אנחנו מאמינים במה שאנחנו עושים. הכנסתי משלוחים, אנשים שולחים מארזים לבידודים, דברים שקודם לא עשיתי. לא מתעצלים".
איך אתה מנתח את המצב לפני קורונה ועכשיו?
"פגיעה בין 20-30% בערך בהכנסות. בהחלט לא מבוטל, אבל אני עדיין אופטימי ומקווה לטוב. אני לא יכול להתעלם מזה שיש מגפה".
לרוב שומעים בעלי עסקים עם בטן מלאה וביקורתיים, אצלך פחות?
"תראה, העירייה לא מציקה. הייתה התחשבות, באו, הסבירו, תקנות ועוד. שלא יקלו ולא יעמיסו עליי עוד דברים".
לו היית נציג העסקים הקטנים, מה היית אומר לממשלה?
"הייתי מציע לפצות את מי שנפגע. זה ש-10% עובדים לא אומר ששאר 90% צריכים להינזק. מי שמגיע לו – שיעזרו לו. לא אומר שצריך לפזר כספים. מה שהורג זה הביורוקרטיה. כדי לבקש מענק זה מתיש, הרי בקליק אחד יודעים מי נפגע באמת ומי לא. אנחנו העצמאים משלמים כל החיים ולא מבקשים יותר מדי".
אתם עושים מבצעים מיוחדים כרגע?
"יותר עושים דברים נקודתיים, כמו מארזים מיוחדים ומשלוחים. קשה לי גם להיפגע 30% וגם לעשות כל מיני מבצעים, אנחנו מנסים לשרוד ולצוף מעל המים".
עוגעוגה, רחוב ברנר 24, הרצליה הצעירה. שעות פעילות: ראשון-חמישי 07:00-19:00, שישי 07:00-15:00
הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
תגובות