המסכים הפכו לחלק בלתי נפרד מחיינו. הם נמצאים בבית, בעבודה, במקומות הבילוי, בגינת המשחקים וכמעט בכל מקום, כאשר עבור הורים רבים לא לגמרי ברורה השפעתם על פעוטות וילדים שנחשפים אליהם בין אם בצורה ישירה ובין אם בצורה עקיפה.
נושא החשיפה למדיה ולמסכים ולהשפעתם על הפעוטות והילדים יהיה בין הנושאים שבהם יעסקו בהרחבה מומחי כללית, במסגרת שבוע הבריאות של ערי ישראל, שיתקיים ברחבי הארץ בין התאריכים 21-17 בנובמבר, ונערך ביוזמת רשת שוקן ובשיתוף כללית.
במסגרת אירועי שבוע הבריאות של ערי ישראל, יתקיימו מפגשים בין הציבור הרחב לבין רופאי ומומחי "כללית" במגוון תחומים, בהם ההתמודדות עם הפרעות קשב וריכוז; האמת והעובדות על דיאטות ועל חיסונים בתוך המידע הרחב והלא תמיד אמין באינטרנט וברשתות החברתיות; החידושים בתחום העור וההיריון בעידן החדש; הדרכים לשמור על אינטימיות וזוגיות בזמן הפנוי ההולך ומצטמצם ובכלל השפעת העולם הדיגיטלי על עולם הרפואה והקשר ביניהם.
השפעת המסכים על פעוטות וילדים, נושא שהפך למאוד רלוונטי בשנים האחרונות, יעלה כאמור במסגרת ההרצאות בשבוע הבריאות, זאת במטרה להעניק להורים את הכלים והמידע הנחוץ להתמודדות עם תופעת החשיפה לריבוי המסכים, שהפכה לחלק מהמציאות היומיומית.
"הבעיה שהילדים נחשפים למסכים מאוד מוקדם. אפשר להפליג ולהגיד שזה עוד מתחיל לפני שהילד עצמו נחשף למסך, אלא כבר בשלב של החשיפה של האם או האב למסך", מסבירה ד"ר עידית פוזנר, מומחית בנוירולוגית ילדים והתפתחות הילד, "ברחוב אפשר לראות כל הזמן הורים שדוחפים עגלה, כשהעיניים במסכים. נדמה לנו שזה דווקא בסדר, אבל זה אפילו עוד יותר מזיק".
ד"ר פוזנר, המשמשת כמנהלת המכון להתפתחות הילד בכללית בנתניה, תדבר על הנזקים וההשלכות של החשיפה למסכים בשבוע הבריאות, יחד עם שורה של רופאים ומומחים נוספים בנושא. "אחד הדברים הכי קריטיים להתפתחות הילד מגיל 0 עד 2, הוא הקשר שלו עם המטפל העיקרי. המיומנות שמתפתחת בגיל הזה נקראת 'קשב משותף', והיא נבנית באמצעות בחינה של הילד את המטפל העיקרי שלו על כל ההיבטים ובעיקר על פי המבט שלו. במצב כזה, במידה שהמבט של המטפל העיקרי יופנה למסך ויהפוך ל'מבט זומבי' הדבר יגרום לנזק ממשי".
"הנזקים וההשפעה", היא מוסיפה, "מתחזקים בגילאים מאוחרים יותר, לאחר שהמסכים מקבלים "שחקני חיזוק" מהסביבה החברתית". "שם אפשר לראות התפלגות יותר רצינית. בהחלט יש ילדים רבים שקבוצת השווים שלהם מקבלת מההורים את האפשרות 'לשחק בטלפון', מה שכמובן מפעיל לחץ חברתי על ההורים".
"לעומת זאת, היום יש יותר מודעות ואנחנו נחשפים לסביבות חברתיות שלמות של הורים שמחליטים יחד שהם רוצים שקט ולא מוכנים לשתף עם האופנה הזו פעולה", ממשיכה ד"ר פוזנר, "גם למי שמגיעים אליי ומרגישים בודדים במערכה אני תמיד אומרת שהאפשרות ללכת נגד העדר היא אולי יותר קשה, אך הרבה יותר טובה בעבור הילד. בדיוק כמו שלא ניתן לילד לאכול המבורגר עם מלא מיונז או גלידה עם שוקולד וסוכריות על הבוקר, רק כי כולם עושים את זה".
איך אפשר להציב גבולות ולנצל את המסכים באופן חיובי שאינו מזיק כלל? את התשובות לשאלות אלה ולעוד רבות תעניק ד"ר פוזנר ורופאים ומומחים נוספים מכללית במסגרת שבוע הבריאות של ערי ישראל.
לפרטים נוספים על מועדי ההרצאות ומיקומן ולהרשמה חינם, לחצו כאן.
תגובות