ד"ר ירון ברין הוא אורטופד מנתח, מומחה במחלות שחיקת סחוס הברך והירך ובהחלפות מפרקים, בבית החולים מאיר. ברין הינו בוגר לימודי רפואה של הפקולטה למדעי הבריאות באוניברסיטת בן גוריון. לאחר לימודי הרפואה, סיים את התמחותו בכירורגיה אורתופדית במרכז הרפואי מאיר. במהלך התמחותו ביצע שנת מחקר בחטיבה האורתופדית באוניברסיטת McGill במונטריאול, קנדה. משנת 2015 ד"ר ברין הוא מנהל השירות להחלפות מפרקים במרכז הרפואי מאיר, שם עובדים שלושה רופאים ומתמחה אחד.
בשירות עושים החלפות מפרקי ברך וירך. "אנחנו מבצעים גם החלפות ראשונות של ברכיים וירכיים שעוד לא נותחו, אבל גם החלפות שניות של ניתוחים שכשלו ותותבות שנשחקו", אומר ד"ר ברין, "אבל רוב הניתוחים זה החלפות מפרקים ראשוניות. בירכיים אנחנו עושים גם החלפות מפרקים על שברי צוואר הירך. אנחנו מטפלים באנשים שיש להם שחיקת סחוס בברך או בירך. אנחנו מטפלים באנשים האלה או בצורה שמרנית שזה אומר פיזיותרפיה, ירידה במשקל, הזרקות לתוך המפרק, או בניתוחים לאנשים שהטיפול השמרני לא מתאים להם".
ד"ר ברין אומר כי הסימפטום הראשון לשחיקה זה כאב והגבלה בטווחי תנועה. "אנשים מגיעים אלינו לאבחון לאחר שראו אורתופד בקהילה. ברוב המקרים אם המצב אפשרי אנחנו נתחיל בטיפול שמרני, אבל מי שהמחלה אצלו מתקדמת אז אנחנו מדברים על ניתוחים. הניתוח נעשה במסגרת בית החולים והשאיפה היא לשחרר כמה שיותר מהר הביתה לשיקום ביתי. השאיפה היא לשחרר הביתה תוך יומיים מניתוח החלפת ירך, ותוך שלושה ארבעה ימים בהחלפת ברך".
"בניתוחי ירכיים לדוגמא", מסביר ד"ר ברין, "מוציאים את החלקים המפרקיים החולים של הירך (ראש וצוואר הירך, והחלק הסחוסי הפגוע באצטבולום) ומחליפים אותם בתותבות שיוצרות מפרק חדש. המפרק החדש נותן טווחי תנועה פונקציונאליים של הירך, ופותר את בעיית הכאב בהנעת הירך ונשיאת המשקל. היום אנחנו עושים משהו שהוא הגישה המודרנית ביותר, שנקראת גישה קדמית. אנחנו באים מהחלק הקדמי של הירך והיתרון של הגישה הזאת הוא שאנחנו עוברים בין שרירים בלי לפגוע בהם וזה מקצר את זמן השיקום של האנשים".
מה גורם בעיקר לשחיקת סחוס?
"ישנו מכלול של גורמים. ברוב המקרים אנחנו לא יודעים מה הגורם, זה עניין של תורשה, של משקל, של הרגלי חיים, של גיל, פציעה ישנה שלא ידעו עליה ועוד. יש כמובן אנשים שסובלים ממחלה על רקע מחלה ראומטית (קבוצת מחלות כרוניות הפוגעות במערכת השרירים, בשלד, במפרקים, בגידים, בסחוס ובעצמות וכן בכלי הדם ואיברים פנימיים רבים). מטפלים בהם טיפול תרופתי עד שאי אפשר יותר ואז הם מגיעים אלינו להחלפת מפרק. בנוסף, אנשים שסבלו בעבר משבר במפרק, לרוב בגיל מבוגר יותר יפתחו שינויים שחיקיתיים ויצטרכו החלפת מפרק. כך גם אנשים שסבלו ממחלת ילדות שפגעה במפרק".
# מדור רופא מומחה הוא מדור מקודם הנעשה בשיתוף עם בית החולים מאיר
תגובות