במפגש שולחנות עגולים בנושא חינוך שהתקיים בשבוע שעבר בכפר סבא, בהשתתפות מנהלת אגף החינוך אורלי פרומן, אנשי חינוך והורים בעיר, הציגו את חזונן שתי קבוצות הורים המקדמות הקמת בתי ספר שיהיו אלטרנטיבות לבתי הספר הממלכתיים בעיר: קבוצה אחת מקדמת הקמת בית ספר בשיטת סאדברי בכפר סבא, השנייה בית ספר בשיטת מונטסורי.
"אנחנו נמצאים במגעים עם העירייה להקמת בית ספר בעיר שיפעל בשיטת סאדברי ובאירוע הצגנו את החזון שלנו", מספרת תושבת כפר סבא איילת שלם, המקדמת את הרעיון יחד עם שתי אמהות נוספות – טיה שלם ועדי רוטמן. "שיטת סאדברי היא שיטת חינוך דמוקרטית, לא רדיקלית, שבה שמים את הילד במרכז, כמו כל שיטות החינוך החדשניות. אנחנו פעילות בנושא מאז מאי 2016 ויש לנו גרעין מאוד גדול ופעיל של כ-300 הורים שמביעים עניין בבית הספר. יש לנו אתר וגם עמוד פייסבוק פעיל שנקרא 'בית סאדברי בשרון – חינוך דמוקרטי חופשי – קבוצת הקמה'. קיימנו כבר 13 חוגי בית בקרב אנשים שמתעניינים בשיטת החינוך סאדברי".
במכתב ששלחו בקיץ להורים המתעניינים בשיטה, כתבו יוזמות הקמת בית הספר כי הן נמצאות בקשר רציף אל מול העירייה לפתיחת בית הספר בכפר סבא כבר בשנת הלימודים הנוכחית, מה שבסופו של דבר לא יצא אל הפועל. הן אף סיפרו כי ביקרו יחד עם מנהלת אגף החינוך פרומן בבית ספר סאדברי בירושלים.
שיטת החינוך סאדברי נקראת כך על שם בית הספר סאדברי ואלי, שנוסד ב-1968 במסצ'וסטס, ארצות הברית. השיטה פועלת בארץ בשלושה בתי ספר: ברמת הגולן בירושלים ובעמק האלה, כאשר בעולם כ־40 בתי ספר כאלה, במדינות כמו אוסטרליה, בלגיה ודנמרק. בבתי הספר האלה לומדים תלמידים מגיל חמש ועד 18 ללא הפרדה של קבוצות גיל. ייחודם של בתי הספר האלה, בין השאר, שהם מתנהלים כמעט ללא מעורבות של הורים בקבלת ההחלטות, והוא מבוסס על עקרונות למידה במסגרת גבולות וסדר, תוך כבוד לכל אדם ומתן אמון בכל אחד מהתלמידים.
יוזמה דומה שהוצגה בכנס החינוך בשבוע שעבר היתה זו של קבוצת ההורים המבקשת להקים בכפר סבא בית ספר בשיטת מונטסורי. החינוך המונטסורי, כפי שמגדירים אותו חברי הקבוצה, הוא "חינוך מדעי שמטרתו להתבונן בילדים, להאמין בהם וליצור עבורם סביבה מלאה בעזרים, שתפקידם לעורר סקרנות ולעודד למידה ספונטנית דרך הצלחה וסיפוק. הסביבה מתוכננת בקפידה כדי לתת מענה הולם לצרכים הלימודיים של כל ילד וילדה הנמצאים בכיתה ולקדם התפתחות חברתית, נפשית ופיזית".
"העלנו במפגש את שיטת החינוך המונטסורית, העלנו רעיונות ואני מניח שנפגש עם קברניטי החינוך של העירייה בזמן הקרוב", מספר אודי מוזס, שמקדם הקמת בית ספר בשיטת מונטסורי בכפר סבא יחד עם רעות הראל, "הגענו למפגש בסביבות 20 אנשים מיוזמי הרעיון והורים שבאים מהשטח ורוצים מאוד לקדם את הקמת בית הספר בכפר סבא. אני בעצמי אבא לילד בן שלוש בגן מונטסורי בבית ברל. אני מגיע מתחום החינוך, אחרי שלימדתי קולנוע במשך 20 שנה עד לפני שלוש שנים. אשתי עטרת מלמדת בבית ספר מונטסורי בחולון. דיברנו לא רק על הרעיון של בית הספר אלא גם על אזורי רישום המחייבים רישום של הילדים באזור המגורים ולא יכולים לבחור בית הספר לפי התאמה".
למה דווקא בכפר סבא?
"בגלל שיש בכפר סבא רק בית ספר אחד שהוא אלטרנטיבה שונה ממערכת החינוך הקיימת, וזה בית הספר הדמוקרטי שיש לו רשימת המתנה ארוכה מאוד ונכנסים אליו רק כמה עשרות תלמידים בשנה. זה לא אומר שהחינוך בכפר סבא הוא לא טוב, אבל צריך פתרון גם למי שמחפש אלטרנטיבה אחרת לחינוך בכפר סבא".
אתם מנסים להקים בית ספר יסודי. לאן יעברו הילדים כשיסיימו את הלימודים?
"אני בטוח שהילדים הללו יסתדרו במערכת החינוך הרגילה לאחר שיסיימו את לימודיהם במסגרת מונטסורית".
ואיך מתקדמת היוזמה שלכם בפועל?
"לפני שבוע הקמנו קבוצת פייסבוק 'החופש להיות – הקמת בית ספר מונטסורי בכ"ס'. בלי פרסום ויחסי ציבור יש כבר 240 חברים ותגובות נהדרות, כי מדובר בשיטת חינוך מצוינת. אנשים מאוד מתחברים להקמת בית ספר אלטרנטיבי וגם לבית ספר בשיטת מונטסורי. זה מודל שכבר קיים בכל העולם ומוכח שהשיטה עובדת. רוב בתי הספר היהודים בארצות הברית עובדים בשיטה הזו, חינוך שמבוסס על מדע, לימודים בכיתות קטנות והילד במרכז. הילדים לומדים בכיתה תלת גילית, עם 30 ילדים, ולכל ילד יש תוכנית אישית משלו והוא מתקדם בה ובמשימות, לפי הזמן שלו. אנחנו מאוד רוצים את שיתוף הפעולה של העירייה ולעשות את זה יחד איתה. באתי לגור בכפר סבא בשביל החינוך, והעיר רק יכולה להרוויח ממהלך כזה".
תגובות