עיריית כפר סבא היא הרשות המקומית היחידה שלא העבירה את הנתונים על עלות הפעלת הצהרונים בתחומה, ואת התשלומים הנגבים בעבור שהות הילדים על פי מרכיבי העלות בצהרונים, למרכז המחקר והמידע של הכנסת. כך עולה מעבודה שהכין המרכז עבור הכנסת בחודש שעבר, במטרה לבחון את העלויות של הפעלת הצהרונים ברשויות השונות.
הנתונים נאספו לאחר שבדיונים בכנסת העלו גורמים שונים טענות על גבייה עודפת בחלק מהרשויות המקומיות בעבור שירותי הצהרונים ועל שימוש בכספים העודפים לצורכי הרשות. לנוכח טענות אלו, החליטו חברות הכנסת יוליה מלינובסקי ורחל עזריה והוועדה לזכויות הילד והוועדה לענייני ביקורת המדינה לבחון בצורה שיטתית את הנושא. מרכז המחקר והמידע של הכנסת פנה ל-20 הרשויות הגדולות ביותר ולשלוש רשויות קטנות יותר, וביקש נתונים על הצהרונים הפועלים במבנים שבבעלות הרשות המקומית. בין הרשויות שהכנסת פנתה אליהן היו ירושלים, תל אביב, חיפה, ראשון לציון, פתח תקוה, נתניה והרצליה. כפר סבא, כאמור, היא הרשות המקומית היחידה שלא העבירה לידי הכנסת אף נתון על הצהרונים שבשטחה. הנתונים שביקשה לדעת הכנסת היו פרמטרים מגוונים בעניין העלויות של הפעלת הצהרון, בהם תשלום משכורות למובילת הצהרון ולסייעות כמו גם לעובדות מחליפות, עלות הכשרה לאנשי הצוות, עלות פעילות העשרה, שירותי שמירה, מנת מזון ומוצרי טואלטיקה וניקיון ותשלום חודשי עבור שימוש במבנה הצהרון והוצאות תקורה. בנוסף, הכנסת ביקשה גם נתונים "יבשים" מהרשויות המקומיות, כמו שעות פעילות, מספר ילדים מקסימלי בצהרון, דרישות ההסמכה לצוות החינוכי והמחיר שכל הורה נדרש לשלם בעבור הצהרון.
נציין, כי על פי העבודה של מרכז המחקר והמידע של הכנסת, המחיר הממוצע של הצהרונים ברשויות שהעבירו את הנתונים הוא 1,026 שקלים לחודש עבור צהרון בגן, ו-1,057 שקלים עבור צהרון בבתי הספר. הורים שילדיהם לומדים בגני היול"א בעיר (נזכיר שגני הילדים בעיר לא נכנסו השנה לתוכנית של שר האוצר משה כחלון להוזלת הצהרונים) משלמים 1,110 שקלים לחודש עבור גן שפועל עד השעה 17:00, ועד השנה שילמו הורים לילדים בצהרונים בבתי הספר 1,160 שקלים לחודש. החל מהשנה הבאה, הורים לילדים בכיתות א'-ב' בכפר סבא שישלחו את ילדיהם לצהרון ישלמו, בזכות הצטרפותה של עיריית כפר סבא לתוכנית של כחלון, 785 שקלים לאחר סבסוד המדינה. הורים לילדים בכיתות ג' בעיר ישלמו 935 שקלים.
סירובה של העירייה להעביר את הנתונים למרכז המחקר והמידע בכנסת זכה לביקורת בפוסט שכתבה אחת האמהות בעיר, שהייתה פעילה במטה המאבק לשמירה על מודל היול"א, בקבוצה של מטה המאבק. "לקרוא ולא להאמין. משרד החינוך פנה ל-20 הרשויות הגדולות ביותר בכדי להבין מה עלויות הפעלת הצהרונים ברשות. כפר סבא היחידה שלא העבירה אותם. במקום לעזור למשרד החינוך בקבלת החלטה על גובה עלות הצהרונים, אפילו לא מעבירים מידע?", כתבה.
אליה הצטרפו הורים שתהו מדוע העירייה לא מפרסמת את הנתונים. הפעיל החברתי עדן ביטון, חבר במטה הארצי של המאבק להוזלת הצהרונים ברחבי הארץ, הוסיף כי לאחר שפנה לפני מספר חודשים הן לעירייה והן לחברה לתרבות ופנאי, באמצעות בקשה לחופש המידע, כדי לקבל נתוני ההוצאות של העירייה עבור הצהרונים בעיר, הוא קיבל לדבריו תשובה לקונית לגבי צהרוני הגנים ולגבי צהרוני בתי הספר לא קיבל תשובה עד היום.
מעיריית כפר סבא נמסר בתגובה: "מדובר בגוף שאוסף נתונים לצורך מחקר בלבד ולכן אין חובה להעביר כל מידע בנושא".
תגובות