פארקינג דיי יזראל
פארקינג דיי יזראל

אקטיביזם כחול לבן: חניות בהרצליה ישמשו לפעילות קהילתית חברתית

הרצליה תשתתף במיזם "פארקינג דיי יזראל", שבו תתקיים פעילות חברתית, תרבותית וקהילתית בשטחים המיועדים לחניה ציבורית

פורסם בתאריך: 31.7.17 10:52

העיר הרצליה תשתתף בחודש ספטמבר באירוע ראשון מסוגו בישראל  – "Parking Day Israel". אירועי "Parking Day" מתקיימים בערים שונות ברחבי העולם מזה כעשור. מדובר ביום שבו הופכים מקומות חניה ציבוריים למקום המזמין פעילות חברתית ותרבותית ומקיימים בהם מגוון אירועים ופעילויות בהשתתפות הציבור הרחב. השנה החליטו עמותת מרחב ותא עירוניות בת-קיימא בארגון מגמה ירוקה לשתף פעולה ולהביא את Parking Day לישראל. הפרויקט מתוכנן להתקיים לראשונה במספר ערים ברחבי הארץ, כאשר ביום שישי, 15 בספטמבר, משעות הבוקר ועד אחר הצהריים, יתקיים האירוע בהרצליה בשתי חניות מרכזיות בכחול לבן: האחת ברחוב סוקולוב והשנייה בשדרות ח"ן.

מנהלת מדור קיימות ביחידה לאיכות הסביבה בעיריית הרצליה, לירון מעוז, אומרת שכבר בימים הקרובים ייצא קול קורא לציבור הרחב להשתתף בפרויקט. ביום ראשון הבא (6 באוגוסט) אמור להתקיים ערב היכרות בו יינתן המידע על האירוע. "אנחנו רוצים שהתושבים יהיו היזמים ויגידו לנו כיצד הם רואים את המרחב הציבורי שלהם", אומרת מעוז, "אני חושבת שבדרך כלל הציבור חושב שהמרחב הציבורי לא שייך לו, שהוא באחריות העירייה והרשויות, כשבעצם המרחב הציבורי שייך לאנשי העיר ואני מזמינה אותם בקול הקורא הזה לקחת שוב אחריות על המרחב הציבורי שלהם ולהציע רעיונות. לאחר מכן, תקום ועדה שתורכב מאנשי מקצוע בעירייה, כשבראשה סגנית ראש העירייה מאיה כץ, וכך נבחר את ההצעה המתאימה ביותר שתקבל 3,000 שקלים לביצוע. אנחנו כמובן נתמוך בכל הקשור לפן המקצועי, אבל הביצוע והתכנון יהיה באחריות התושבים עצמם".

הפרויקט החל בשנת 2005 בסן פרנסיסקו והתפתח לתנועה גלובלית, כאשר ארגונים ויחידים יוצרים במסגרתו צורות חדשות של מרחב ציבורי זמני בהקשרים עירוניים-קהילתיים. "יש מקומות בעולם שבהם הפרויקט הזה נעשה ללא אישור העירייה, באופן אקטיביסטי אנרכיסטי, כשאחת מהמטרות שלו, היא לתפוס את החניות בלי אישורים", מסבירה רכזת הפרויקטים בעמותת מרחב, אור לוסטינגר, "אנחנו, על פי התפיסה שלנו, רצינו לעשות את זה בשיתוף פעולה עם העיריות, מכיוון שמרחב רוצה לקדם עירוניות בשיתוף פעולה ועבודה יחד עם הרשויות. לעשות את זה ללא שיתוף פעולה, נוגד את המטרות שלנו כארגון" .

אבל מה זה אומר בפועל?

"במסגרת הפעילות ישנם מקומות בהם בעלי עסקים מוציאים את הסחורה שלהם החוצה. זה יכול להיות למשל בית קפה שמוציא החוצה שולחנות וכיסאות ומשתמש במרחב הציבורי על מנת לתת שירות. זאת יכולה להיות מספרה שמתחילה לעבוד ולבצע תספורות במקום הזה. זה יכול להיות שולחן פינג פונג שמשחקים בו. יש מקומות שבהם הופכים את החניה לגינה – מביאים דשא סינטטי, צמחים, שולחנות ויוצרים מן פינה קטנה. אני מניחה שיעלו שאלות תוך כדי היום הזה, אבל הסברה היא לא מטרת הפעילות, אלא אקט, שבה לשקף ולעלות את סוגיית המרחב הציבורי. המטרה היא באמת להראות כמה מקום החניה תופסת וכמה דברים אחרים אפשר לעשות בה, להראות שזהו מרחב ששייך לאנשים ולא למכוניות, למרות שנוטים לחשוב כך".

מעוז מסבירה מדוע בחרה להביא את הפעילות להרצליה: "במסגרת התפקיד שלי אני מנסה לקדם פרויקטים בעיר, שמצמצמים את ההשפעות שלנו על כדור הארץ ועל שינויי האקלים. אני מנסה לייצר עיר שמהלך החיים העירוני בה מקיים כמה שפחות מפגעים סביבתיים, גם לטובת כדור הארץ וגם לטובת אנשי העיר. אחד הדברים שאנחנו מנסים לקדם כבר הרבה מאוד זמן זה הפחתה בנסיעה ברכב הפרטי. שמעתי על הרעיון ומאוד אהבתי אותו כי זה חלק מהאג'נדה שהיחידה לאיכות הסביבה מנסה להוביל. רצינו להראות לתושבים שיש גם אופציה אחרת. לעודד חשיבה על כמה שטח תופסות המכוניות בעיר ועל כך שאנחנו יכולים לעשות שימוש אחר בשטח הזה. לעורר מודעות לכך שעדיף להשתמש פחות ברכב הפרטי ויותר בתחבורה הציבורית או ברגליים שלנו, כדי שתהיה לנו עיר שנעים יותר לחיות בה".

תגובות

אין תגובות

אולי יעניין אותך גם

🔔

עדכונים חמים מ"צומת השרון כפר סבא"

מעוניינים לקבל עדכונים על הידיעות החמות ביותר בעיר?
עליכם ללחוץ על הכפתור אפשר או Allow וסיימתם.
נגישות
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר