המשרד להגנת הסביבה אומר שהכתם הצהוב שהתגלה מול חוף נוף ים בהרצליה והביא לסגירתו ביום חמישי שעבר, אינו רעיל. ממשרד הבריאות נמסר כי החוף טרם נפתח לרחצה. הכתם מופיע דרך קבע מול חוף אפולוניה, ובימים האחרונים החל להתפשט דרומה לכיוון חוף נוף ים.
מהמשרד להגנת הסביבה נמסר כי המשרד מכיר ומלווה את נושא הכתם הצהוב בחוף אפולוניה זה זמן רב. בעקבות קול קורא, שהוציא המשרד בשנת 2004, בוצע מחקר על ידי מעבדה חיצונית שהצביע על החומר NIPA5 כמקור לצבע הצהוב בים. חומר זה אינו רעיל ולכן, בהמלצת החוקרים, התייחס המשרד לכתם כאל מפגע אסתטי בלבד.
במהלך ספטמבר 2016, ביצע המשרד להגנת הסביבה דיגום של מי הכתם הצהוב במימי חוף אפולוניה. הדגימות בוצעו במרכז הכתם, בשולי הכתם ובאתרי ביקורת מחוץ לשטח הכתם. כמו כן, רשות המים ביצעה דיגום רדוד באתר בו נראית הנביעה של הכתם הצהוב אל הים. בעקבות דיגום זה, עולה כי ייתכן שמקור הצבע נובע מהחומר 1-Chloro-2-nitro-4-(trifluoromethyl) benzene ותוצרי פירוק שלו. חומר זה משמש לצביעה בתעשיות רבות, לדוגמה תעשיית הטקסטיל. צבעו של חומר זה הוא צהוב. בניגוד ל-NIPA5 שנמצא רק במרכז הכתם, חומר זה נמצא בכל שטח הכתם, מה שמחזק את החשד לגבי היותו מקור הצבע. הבדיקות הנ"ל הועברו למעבדת רשות המים ובמקביל, גם למעבדת משרד הבריאות. לדברי המשרד, ריכוזי המזהמים שנמצאו במי הים היו נמוכים מאוד.
"המשרד להגנת הסביבה סבור כי הריכוזים שנמצאו אינם מסכנים את הסביבה הימית. עם זאת, יש לטפל בתופעה ולהביא לסופה", מסר המשרד, "על מנת לעשות זאת, יש להמשיך את שיקום האתר תעש נוף ים, מקור הזיהום במי התהום. לצורך זה יתבצע סקר סיכונים מקיף לשיקום אתר תעש במהלך השנה הקרובה, בהנחיית ובליווי המשרד להגנת הסביבה. הסקר יכלול את אזור תעש, המצוק והסביבה החופית והימית. אנשי המשרד להגנת הסביבה מלווים את תהליך סקר הסיכונים, לרבות גיבוש ערכי המטרה למזהמים השונים שנמצאו במי הים, אליהם יש להגיע לאחר שיקום האתר.
תגובות