התערוכה “מפה ומשם”, העוסקת בנושא הניידות והתחבורה בארץ בדורות האחרונים, תושק ביום שני הבא, 22 במאי, במכללת בית ברל. התערוכה היא חלק מפרויקט “מנהרת הזמן” המתקיים במכללה, פרויקט המוקדש לחקר חיי היומיום שהתקיימו בארץ ב־150 השנים האחרונות.
במסגרת הפרויקט חקרו סטודנטים ותלמידי תיכון יהודים וערבים במכללה את נושא הניידות והתחבורה בארץ, ראיינו מאות משפחות מרחבי הארץ ותיעדו את הזיכרונות שלהם. מדובר בכ־400 תלמידים ותלמידות יהודים וערבים ועשרה תיכונים בארץ, ובכ־180 סטודנטים מהמכללה בית ברל וממוסדות אקדמיים שונים.
ד”ר בועז לב טוב, ראש החוג להיסטוריה במכללה וראש פרויקט מנהרת הזמן: “הדרכים הן נתיבים המחברים בין האנשים במרחב הגיאוגרפי. הדרכים הן גם המקום שבו מתקיימים המפגשים בין התרבויות השונות. כך גם מנהרת הזמן. השנה הקדשנו את עבודת קבוצות התיעוד לנושא ניידות ותחבורה בארץ בדורות האחרונים, כביטוי לגישור חברתי, תרבותי, ממשי במרחב משותף”.
מה נראה בתערוכה?
“לקחנו שבעה ישובים ערבים ושבעה ישובים יהודים, וניסינו להציג את נושא התחבורה. בכל מוקד כזה התמקדנו למשל בתחנה המרכזית, בדרכים מישוב יהודי לישוב ערבי, בנסיעות בתוך הישובים עצמם. למכונית הראשונה בישוב, לרכיבה משותפת על חמור, ובעיקר להווי שסביב הנושא. יש המון רגשות, זיכרונות וחוויות שקשורות בנושא הניידות ממקום למקום. נראה ילדים רוכבים יחד על חמור, ואת האוטובוס הראשון לרמת השרון, תחנה מרכזית בכפר ערבי ועוד. הרעיון נולד כשראינו שתחבורה זה נושא שאנשים נוטים לספר עליו. יש המון הווי והתרחשויות שונות סביב הנסיעות, וההתמודדות של המעבר ממקום למקום. אנשים זוכרים את ההתרגשות של אוטובוס ראשון שמגיע לכפר. זהו משהו דינמי ומתפתח ולא תקוע. רצינו להראות את ההיסטוריה של האנשים הרגילים, הפשוטים. הסטודנטים מראיינים את האנשים בקהילות שלהם, מתעדים, אוספים תמונות. את התוצרים נציג בתערוכה”.
התערוכה תוצג בספרייה המרכזית של המכללה עד 4 ביוני. התערוכה פתוחה לקהל הרחב, ללא עלות.
תגובות