אל תתפסו את מקום החנייה המיועד עבור הנכים: המראה המקומם הבא בוודאי מוכר לרבים מאיתנו, הרחוב מלא בכלי רכב ומקום החניה השמור לאדם נכה פנוי. נהגים בוחרים להחנות את הרכב במקום החניה השמור לנכה ובכך תופסים לו את מקום החניה. לעיתים מדובר בחניה קצרה של מספר דקות ולעתים לזמן רב יותר. האדם עם המוגבלות מגיע עם הרכב שלו אך מקום החניה תפוס ואז הוא נאלץ לחפש את הנהג שחנה במקום השמור לו או לחפש מקום חניה חלופי. עתה נחשפים המספרים של דו"חות על תפיסת חניית נכים בערים רבות בארץ, בהן כפר סבא.
לכבוד חודש המודעות לשוויון זכויות לאנשים עם מוגבלויות, בדקה עמותת "אור ירוק" את מספר הדו"חות שניתנו לנהגים שחנו במקום חניה המיועד לנכים.
מנתוני העמותה, המבוססים על נתוני משטרה ישראל, עולה כי 52,514 דו"חות רשמו במשטרת ישראל לנהגים שחנו במקום חניה השמור לנכה בחמש השנים האחרונות (2023-2019): כ-10 אלפים בממוצע בכל שנה.
בפילוח לפי ערים עולה כי 382 דו"חות נרשמו לנהגים שחנו שלא כחוק במקום חניה השמור לאדם עם מוגבלות בירושלים בשנת 2023 – העיר המובילה במספר הדוחות. באילת נרשמו 330 דו"חות בגין חניה שלא כחוק בחנית נכה. בנתניה, שנמצאת במקום השלישי, נרשמו 226 דו"חות בשנת 2023 בגין חניה במקום השמור לאדם נכה. בנמל התעופה בן גוריון נרשמו 225 דו"חות בגין חניה בחנית נכים ויקנעם עלית סוגרת את החמישייה הפותחת עם 223 דוחות.
בהמשך מדורגת ראש העין עם 132 דו"חות בשנת 2023 ובסך הכל 520 דו"חות בחמש השנים האחרונות (2019 עד 2023).
בכפר סבא ניתנו 88 דו"חות בשנת 2023 בגין חניה השמורה לאדם נכה ובסך הכל 938 דו"חות בחמש השנים האחרונות.
בחולון ניתנו 81 דו"חות בשנת 2023 בגין חניה השמורה לאדם נכה ובסך הכל 1,069 דו"חות בחמש השנים האחרונות.
בפתח תקווה ניתנו 69 דו"חות בשנת 2023 בגין חניה השמורה לאדם נכה ובסך הכל 1,231 דו"חות בחמש השנים האחרונות.
ברעננה ניתנו 65 דו"חות בשנת 2023 בגין חניה השמורה לאדם נכה ובסך הכל 337 דו"חות בחמש השנים האחרונות.
בבת-ים ניתנו 60 דו"חות בשנת 2023 בגין חניה השמורה לאדם נכה ובסך הכל 463 דו"חות בחמש השנים האחרונות.
ברחובות ניתנו 34 דו"חות בשנת 2023 בגין חניה השמורה לאדם נכה ובסך הכל 889 דו"חות בחמש השנים האחרונות.
בהרצליה ניתנו פחות מ- 20 דו"חות בשנת 2023 בגין חניה השמורה לאדם נכה וכך גם בשנים 2022 ו-2021 ובסך הכל 430 דו"חות בחמש השנים האחרונות.
גם בראשון לציון ניתנו פחות מ- 20 דו"חות בשנת 2023 בגין חניה השמורה לאדם נכה ובסך הכל 875 דו"חות בחמש השנים האחרונות.
בעמותת "אור ירוק" מדגישים כי מעבר למעשה הלא מוסרי שבחניה במקום השמור לאדם בעל מוגבלות, הפעולה הזו מסכנת את חייו של הנהג הנכה. מקום החניה השמור לנכה, נמצא בסמוך למדרכה והוא עונה על הצורך לאפשר לאדם הנכה לעלות בצורה בטוחה למדרכה. במקרים רבים המדרכה תהיה נמוכה יותר ויתאפשר לנהג לעלות עם כיסא הגלגלים בקלות למדרכה. ברגע שמקום החניה תפוס, האדם הנכה מחפש מקום חניה חלופי, הוא מסתכן במקום חניה שירידה ממנו עלולה לסכן את חייו. במקרים רבים, הדלת לא יכולה להיפתח או שהיציאה מתאפשרת רק מהצד של הכביש.
בישראל קיימים עשרות אלפי בעלי מוגבלויות הנעזרים בתו נכה. בעמותה מציינים כי על המדינה להגדיל את מספר החניות השמורות לנהגים בעלי מוגבלויות ולהשקיע בתשתית אשר תבטיח את ירידתם מכלי הרכב בשלום. במקביל, יש להגדיל את מספר השוטרים והניידות כמו גם לבצע אכיפה אפקטיבית ומרתיעה על יד הפקחים העירוניים.
למרות שאגף התנועה במשטרת ישראל מתייחס לחניה במקום השמור לנכה כעבירת בריונות, עדיין אפשר לראות כי ישנם אנשים המצפצפים על החוק ומרשים לעצמם לחנות במקום השמור לאדם נכה. הקנס בגין חניה במקום השמור לאדם עם מוגבלויות הוא 1,000 שקלים.
עו"ד יניב יעקב, מנכ"ל עמותת אור ירוק, אמר: "למשטרת התנועה חסרים שוטרים רבים וחסרות מאות ניידות אשר משפיעים על הנוכחות בכבישים וברחובות. התופעה שבה נהגים תופסים מקום חניה של אדם עם מוגבלויות היא מעשה אנטי מוסרי אשר פוגע ביכולת של אנשים עם צרכים מיוחדים לנהל אורח חיים רגיל. מעבר לכך, זה גם מסכן את החיים שלהם כאשר הם נאלצים למצוא מקום חניה אחר אשר איננו מותאם להתניידות עם כיסא גלגלים או ירידה מצד הרכב על ידי מעלון. במשטרה וברשויות המקומיות חייבים למגר את התופעה הזאת מהשורש על ידי אכיפה נוקשה וחסרת פשרות, גם כנגד נהגים שחונים רק לכמה דקות. יש לשדר מס חד וברור כי לא חונים בחניית נכים, אפילו לא למספר דקות".
תגובות