שיח קנאביס. צילום איי.אס.איי.פי
שיח קנאביס. צילום איי.אס.איי.פי

עד כמה קנאביס מסייע בטיפול במחלות מעיים?

ד”ר תמנע נפתלי, סגנית מנהלת מכון הגסטרו במאיר, מספרת על מחלות בהן מערכת החיסון תוקפת את המעי, ומדברת על המחקר הנוכחי הקשור בטיפול בקנאביס (תוכן מקודם)

פורסם בתאריך: 11.6.17 09:50

ד”ר תמנע נפתלי למדה רפואה בתל אביב בבית הספר לרפואה ע”ש סאקלר. היא סיימה את לימודיה ב־1986 והתמחתה בבית החולים מאיר ברפואה פנימית. לאחר מכן התמחתה בגסטרואנטרולוגיה (חקר מחלות מערכת העיכול). כיום ד”ר נפתלי היא סגנית מנהלת מכון הגסטרו במאיר. במכון יש 15 רופאים וכ־10 אחיות.

ד"ר תמנע נפתלי

ד"ר תמנע נפתלי

“במכון עוסקים בתחומים רבים של גסטרואנטרולוגיה”, אומרת ד”ר נפתלי, “התחום שאני עוסקת בו בעיקר זה התחום של מחלות מעי דלקתיות. יש לנו מערך מיוחד המוקדש לנושא של מחלות מעי דלקתיות. המחלות השכיחות בתחום זה הן מחלת ‘קרוהן’ ו’קוליטיס כיבית’. אלה מחלות שהשכיחות שלהן בעולם הולכת ועולה. המחלות האלה מתבטאות בזה שיש תהליך דלקתי שמערכת החיסון למעשה מזהה את המעי כגוף זר ותוקפת אותו ואז ההתקפה הזאת גורמת לנזק לרירית המעי, לדימום, לפציעה של המעי ואפילו לחורים במעי. מה שהחולים מרגישים זה כאבי בטן, שלשולים, חוסר תיאבון, חום. זו מחלה כרונית ויש קשת של דרגות, זו יכולה להיות מחלה קלה ומחלה מאוד קשה. זו מחלה שיותר שכיחה אצל יהודים, זה משהו גנטי שמשפיע על הסיכוי לחלות במחלה וליהודים יש נטייה גנטית. הטיפול הוא בעיקרו טיפול תרופתי בתרופות שעוצרות את התהליך הדלקתי של מערכת העיכול ולפעמים צריך גם טיפול ניתוחי”.
במאיר יש מערך מעקב אחר חולים במחלות מעי דלקתיות, מערך שכולל רופאים שמתמחים בתחום, שירות של אחות בקו חם לחולים שיכולים להתקשר במשך כל היום, פסיכולוג צמוד, דיאטנית וכירורג ומומחה למחלות פרקים שעובד צמוד עם המכון.
“מאחר והמחלות האלה יכולות לפגוע במערכות רבות אנחנו מנסים ליצור מערך שייתן מענה לכל הבעיות האפשריות”, מסבירה נפתלי, “בנוסף אנחנו עושים מחקרים על כל מיני תרופות חדשות למחלות מעי דלקתיות. בין השאר ראינו שיש הרבה מטופלים שמדווחים שהם לקחו קנאביס ומאוד עזר להם. הם הרגישו יותר טוב, היה להם תיאבון יותר טוב, הכאבים והשלשולים פחתו והם נזקקו לפחות תרופות. עלתה השאלה אם באמת קנאביס עוזר למחלה או שזה בגלל שהוא טוב נגד כאבים וגורם להרגשה כללית יותר טובה, או הוא פשוט גורם לאנשים להרגיש יותר טוב מבלי שבאמת יהיה הבדל במחלה. זה מחקר שאנחנו עושים פה כעת כדי לבדוק האם באמת אנשים שלוקחים קנאביס, המחלה עצמה משתפרת או שהם מרגישים יותר טוב אבל המחלה בעצם נשארת אותו הדבר, שזה גם דבר בעל ערך בפני עצמו”.
היא מסבירה כי לאחרונה נכנסו לסל התרופות שתי תרופות חדשות למחלות מעי דלקתיות. “התרופות מתחלקות לכמה קבוצות, אבל המשותף לכולן הוא שהן פועלות על מערכת החיסון כדי לרסן אותה, על מנת שלא תתקוף את המעי שלא לצורך. הקבוצה היעילה ביותר של תרופות כאלה זה תרופות ביולוגיות שהן מאוד מתוחכמות. אלו תרופות שבנויות על נוגדנים שתוקפים את הגורמים לדלקת ומנטרלים אותם. התרופות הביולוגיות שהיו עד עכשיו היו שייכות לאותה משפחה ועכשיו נכנסו שתי תרופות חדשות שעובדות על מנגנונים אחרים, כך שהיום יש תקווה גם למטופלים שהתרופות הביולוגיות הקודמות לא עזרו להם, ובאפשרותם לנסות את התרופות החדשות”.
המדור רופא מומחה הוא מדור מקודם הנעשה בשיתוף עם בית החולים "מאיר"

תגובות

אין תגובות

אולי יעניין אותך גם

🔔

עדכונים חמים מ"צומת השרון כפר סבא"

מעוניינים לקבל עדכונים על הידיעות החמות ביותר בעיר?
עליכם ללחוץ על הכפתור אפשר או Allow וסיימתם.
נגישות
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר